Ashtanga Vinyasa yoga olarak anılan Ashtanga yoga, 20. yüzyılda Sri K. Pattabhi Jois ve T. Krishnamacharya tarafından geliştirilen bir yoga tarzıdır. Eski metinde “Yoga Korunta ” olarak tanımlanan bir Hatha yoga sisteminden geldiği iddaa edilir. Ashtanga Yoga, son derece yapılandırılmış bir vinyasa tarzı sınıftır. Beş Ashtanga asana serisi vardır ve her öğrenci ikinci diziye geçmeden önce ilk dizinin her pozuna hakim olmalıdır. İlk seri, on güneş selamlaması (beş A ve beş B) ile başlar, her iki tarafta bir dizi ayakta poz ile devam eder ve bir vinyasa dizisi ile bağlantılı bir dizi ters çevirme ve oturmuş poz ile biter.
Ashtanga Yoga’nın Amacı
Ashtanga uygulamasının asıl amacı bedenin ve zihnin arındırılmasıdır. Çok hızlı ve güçlü bir şekilde hareket edilir. Ashtanga uygulaması yaparken; zihinde ve bedendeki ekstra her şeyden uzaklaşmak zorunda kalırsınız. Bu uygulamanın güçlü bir amacı vardır ”odaklanmak” ve ”büyümek”.
Ashtanga Yoga’nın Faydaları
Ashtanga yoga, vücudun hareketini nefesle birleştiren dinamik, akıcı bir stildir. Öğrencinin kendi temposunda ilerler ve mevcut olan altı diziyi tamamlar. Ashtanga pratiği düzenli olarak uygulandığında, güç, esneklik, stres yönetimi ve iç barış tüm avantajlarıyla birlikte gelir. Ashtanga serisi oldukça zordur, uygulamayı pratik edildikçe, hızlı bir şekilde güç kazanacaksınız. Vücudun bu uygulamada fazla çalışmayan bir kısmı yoktur. Ashtanga Yoga hemen hemen her gün uygulanmalıdır.
Ashtanga Yoga Benim İçin Uygun Bir Pratik mi?
Meydan okumayı seviyor ve istiyorsanız Ashtanga yoga sizin için çok uygun demektir. Uygulama günden güne aynıdır ve çoğu insanın bir seviyeye çıkması yıllar alır. Hassas kaslarınız veya eklemleriniz varsa, bu sizin için kolay olmayabilir. Vücudunuz için pozları uygulamak zor olsa bile zaman içinde belirli bir seviyeye gelecek ve güçleneceğinizden emin olabilirsiniz.
Ashtanga Yoga Pratiğinin Altında Yatan Temel İlkeler
- Nefes, pozlarda beş-sekiz veya daha fazla nefes sayısı ile uygulanmalıdır.
- Drishti (görme), serideki her duruş için bir dizi bakış noktası vardır.
- Vinyasa, serideki her pozu nefesle birleştiren solunum sistemidir.(yukarı bakan/aşağı bakan köpek)
- Bandhalar, uygulama esnasında bandhalar “vücut kilitleri” kullanılmalı ve nefesin doğruluğundan emin olunmalıdır.
- Günlük uygulama, haftanın altı günü uygulama yapılmalıdır, cumartesi günleri dinlenme günüdür. Dolu ve yeni ayın günleri de dinlenme günleri olarak alınmalıdır ve kadınlar menstrüasyon sırasında pratik yapmayabilirler.
Mysore Tarzı
Ashtanga yoga dersleri genellikle “Mysore tarzında” öğretilir. Bu tarzda, uygulayıcılar üzerinde çalıştıkları diziyi ezberlemeye, sonra sınıf sırasında dizide bireysel olarak çalışmaya yönlendirilir. Öğretmen, bireyin pratiğine rehberlik etmez, bunun yerine uyum sağlaması ve desteklemek için gelir. Böylece, öğrenciler becerilerine göre kendi hızlarını belirlerler. Başka bir seriye geçmeden önce mevcut dizideki her pozda ustalaşmaları gerekir. Ashtanga yoga, güçlü, düzenli bir uygulama olarak kabul edilir ve bu nedenle dinamik ve titiz bir yoga pratiği isteyen öğrenciler için daha uygundur.
Ashtanga Yoga Arka Plan
Ashtanga yoga, Yoga Sutralarda Patanjali tarafından belirtildiği gibi “sekiz bacaklı yoga” anlamına gelir. Patanjali’ye göre, Evrensel Benliği ortaya çıkarmak için, içsel saflaştırma yolu aşağıdaki sekiz manevi uygulamadan oluşur.
- Yama (ahlaki kodlar)
- Niyama (kendini arındırma ve çalışma)
- Asana (duruş)
- Pranayama (nefes kontrolü)
- Pratyahara (duyu kontrolü)
- Dharana (konsantrasyon)
- Dhyana (meditasyon)
- Samadhi (Evrensel’e emilim)
İlk dört uzuv (yama, niyama, asana, pranayama) dış temizlik uygulamaları olarak kabul edilir. Pattabhi Jois’e göre, dış uygulamalardaki kusurlar düzeltilebilir. Bununla birlikte, iç temizlik uygulamalarındaki ( pratyahara, dharana, dhyana) kusurlar düzeltilemez ve doğru Ashtanga yoga yöntemi izlenmedikçe akıl için tehlikeli olabilir.
Yoganın tanımı “zihnin kontrolü” dür. Zihni kontrol etmenin ilk iki adımı yama ve niyamanın mükemmelliğidir. Bununla birlikte, ” beden ve duyu organları zayıf ve engelli olduğunda yama ve niyamanın kollarını ve alt kollarını uygulamak mümkün değildir. Bir kişi önce vücudu güçlü ve sağlıklı hale getirmek için günlük asana uygulamasına girmelidir. Beden ve duyu organları bu şekilde dengelendiğinde, zihin sabit ve kontrol edilebilir. Zihin kontrolü sağlandığında, ilk iki kol mükemmeleşebilir.
Asanaları doğru şekilde gerçekleştirmek için Ashtanga yoga, ”vinyasa ve tristhana” içermelidir. Vinyasa, solunum ve hareket sistemi anlamına gelir. Her hareket için bir nefes vardır. Örneğin Surya Namaskar’da dokuz vinyas vardır. İlk vinyasa kollarınızı başınızın üzerine kaldırırken ve ellerinizi bir araya getirirken solunum yaparsınız, ikincisi ise öne doğru eğilirken, ellerinizi ayaklarınızın yanına koyarsanız, bu şekilde tüm asanalara belli sayıda vinyas verilir.
Vinyasa‘nın amacı iç temizlik içindir. Asanalarda nefes ve hareketi senkronize etmek kanı ısıtır, temizler ve inceltir, böylece kan daha serbest dolaşabilir. Geliştirilmiş kan dolaşımı eklem ağrısını hafifletir ve iç organlardan toksinleri ve hastalıkları giderir. Vinyasa ısısından üretilen ter ile tüm toksinleri vücuttan dışarı taşır. Vinyasa kullanımı sayesinde, vücut sağlıklı, hafif ve güçlü olur.
Tristhana, üç dikkat veya eylem yeri demektir. Duruş, solunum sistemi ve görünüm yeri. Bu üçü yoga pratiği için çok önemlidir ve üç saflaştırma düzeyini kapsar. Beden, sinir sistemi ve zihin birbirleriyle birlikte çalışır.
Duruş, vücudu arındırma ve güçlendirme yöntemine asana denir. Ashtanga yoga, asanaları altı seri gruba ayrılır. Birincil Seri (Yoga Chikitsa) vücudu detoksifiye eder ve hizalar. Ara Seri (Nadi Shodhana) enerji kanallarını açıp temizleyerek sinir sistemini arındırır. Gelişmiş A, B, C ve D serileri (Sthira Bhaga) daha yüksek esneklik ve alçakgönüllülük gerektiren uygulamalardır, gücü ve zarafeti bütünleştirir. Her seviye bir sonrakine geçmeden önce tamamen geliştirilmeli ve asanaların sıralı sırası izlenmelidir.
Nefes, nefes tekniği vinyasa olarak adlandırılır. Sırasıyla ujjayi, puraka, rechaka uygulanır. Hem nefes alma hem de nefes verme düzgün olmalı ve nefes alma uzunluğu nefes verme ile aynı uzunlukta olmalıdır. Zamanla, inhalasyon ve ekshalasyonun uzunluğu ve yoğunluğu artmalıdır, böylece nefesin artan gerilmesi vücudun artan gerilmesini başlatır. Uzun nefesler, iç yangını arttırır ve sinir sistemini güçlendirir ve arındırır.
Bandhalar, ujjayi solunum tekniğinin temel bileşenleridir . Bandha “kilitle” veya “mühürle” anlamına gelir. Mula bandha ”anal kilit” ve Uddiyana bandha ”alt karın” kilididir. Her iki bandha da “enerjide mühürlenir, vücuda hafiflik, güç ve sağlık verir ve güçlü bir iç ateş inşa etmeye yardımcı olur. Uddiyana bandha, prana yukarı doğru nadiler boyunca, Jalandhara bandha “boğaz kilidi”, dristhi ”bakış noktası”, kafa pozisyonu nedeniyle pek çok asanada kendiliğinden ortaya çıkar. Bu kilit pranik enerjinin kaçmasını önler ve nefesi tutarken kafadaki basınç artışını durdurur. Bandha kontrolü olmadan, nefes almak doğru olmayacak ve asanalar fayda vermeyecektir.
Görünüm Yeri, ”drishti”, pratik esnasında odaklanılan bakış noktasıdır. Dokuz drishtis vardır, kaşlar, göbek, başparmak, eller, ayaklar, yukarı bakış, burnun sağ ve sol tarafı. Drishti, zihnin işleyişini arındırır ve dengeler. Asana uygulamasında, zihin tamamen inhalasyon, ekshalasyon ve drishti’ye odaklandığında, ortaya çıkan derin konsantrasyon durumu, Ashtanga yoganın altı ve yedinci uzuvları olan dharana ve dhyana uygulamalarının yolunu açar.
Dört iç temizlik uygulaması, ”pratyahara, dharana, dhyana ve samadhi” zihni kontrol altına alır. Arıtma tamamlandıktan ve zihin kontrolü sağlandıktan sonra, kalbi çevreleyen maneviyatı zehirleyen ve böylece oluşan altı unsur, Kama (arzu), krodha (öfke), moha (sanrı), lobha (hırs), matsarya (tembellik) ve mada (haset), evrensel benliğin açığa çıkmasıyla tek tek tamamen gidecek.