Neem Dalı Çiğnemek;
Neem anti-mikrobiyal özelliklere sahiptir. Çiğneme sırasında, tükürük ile karışan anti-bakteriyelleri serbest bırakır. Bu, ağızdaki zararlı mikropları da öldürür ve dişlerde bakteri birikmesini önler. Küçük parmağımız kalınlığında bir dalın kabuğunu soyun. Çiğnedikten sonra belli aralıklarla tükürün, tüm fırçalama işleminden sonra ağzınızdaki tüm lifleri tükürebilirsiniz.
Diş Eti Ovmak,
Diş eti ovma, bazı bitki ve baharatlarla ovulma işlemidir. Diş etlerini temizlemek için sarımsak, kaya tuzu, guava ve mango yaprakları kullanılır. Bunlardan her ikisi de öğütülebilir veya dişlere sürülebilir. Dişlerinizi ve diş etlerinizi ovalamak için yağ ve tuz karışımı da kullanabilirsiniz. Bu uygulama diş etlerini güçlendirir.
Yağ Çekmek,
Ağızda bekletilen yağa, yağ çekmek denir. Uygulama, mikropların diş etlerinden ve dişlerden çıkarılmasına yardımcı olur. Ağız ülserlerini hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca ağız kaslarını da egzersiz yaparak güçlendirir. Susam veya hindistancevizi yağı, 15-20 dakika süresince ağızda çalkalanır ve tükürülür.
Dil Temizliği,
Ayurvedada, dile tat, konuşma ve biliş organı (karmendriya) denir. Dil kazıma işlemi ise, jihva nirlekhana olarak adlandırılır. Dilimizde altı farklı tadı işleyen yüzlerce tat tomurcuğu bulunur; tatlı, ekşi, tuzlu, acı, keskin ve büzücü. Dil üstünde bakteri ve toksinler birikir, bu daha kötü nefes almaya yol açar. Dilin temizlenmesi toksinleri giderir ve taze nefesi arttırır, tad almayı, sindirimi ve ağız sağlığını geliştirir. Dili temizlemek için bir dil kazıyıcı kullanılmalıdır. Paslanmaz çelik dil kazıyıcı kullanarak, her sabah, 7 ila 14 kez, herhangi bir şey yemeden ve içmeden günde sadece bir kez arkadan öne doğru bir işlemle yapılmalıdır.
Bitkisel Ağız Durulama,
Triphala veya Yashtimadhu’nun kaynatılması mükemmel bir ağız durulama maddesi görevi görür. Ağız hijyenini sürdürmenin yanı sıra uygulama ağız ülserlerini hafifletmeye yardımcı olur. Triphala veya Yashtimadhu’yu su miktarının yarısına düşene kadar suda kaynatın. Soğumaya bırakın. Ilık halde kullanın.
Sıcak Susam Yağı İle Gargara Yapmak,
Dişlerinizi ve diş etlerinizin sağlığı için ılık, organik, rafine edilmemiş susam yağıyla gargara yaptıktan sonra tükürmeden önce ağızda bir dakika daha tutulur. Ardından, işaret parmağınızla diş etlerine hafifçe masaj yapılmalı. Tüm bu sürece kavala denir. Bu işlem ağız içindeki boşlukları doldurarak, hasta diş etlerini ve dişleri yatıştırır.
Bitkisel Diş Macunu Kullanmak,
Ayurveda’ya göre, tatlı diş macunları tükürüğün kalınlaşmasına ve kalsiyum içeriğinde bir artışa neden olur ve bu da tartar oluşumuna yol açar, çok fazla florür veya kabartma tozu diş etlerini aşındırır. En iyi diş macunu, neem, triphala, tarçın, karanfil, rezene, babool ve pilu gibi bitkilerle yapılmış acı ve büzücü olanlardır.
Susam Yemek;
Dişlerle ilgili sorunlar genellikle kalsiyum, magnezyum ve çinko eksikliğiyle ilgilidir. Telafi etmek ve gelecekteki sorunları önlemek için her sabah kahvaltıdan önce bir avuç mineral açısından zengin beyaz susam tohumu (kavrulmuş veya çiğ) çiğnenmelidir. Ağızda kalan susam tohumlarının kalıntıları ile dişler sade su ile fırçalanır.
Meyan Kökü Çiğnemek;
Meyan, ağzı temizler, tükürüğü ve gastrointestinal sistemdeki sekresyonları arttırır. Meyan kökü çiğnemek ağzı ve dişleri temizler, diş çürümesini durdurur.
Diş Etleri ve Hassas Dişler İçin Çözüm,
Yumuşak ve temiz bir diş fırçasını su ve birkaç damla çay ağacı yağı ile nemlendirin ve dişlerinizi fırçalayın. Sonra diş etlerine pamuklu bir bezle çay ağacı yağından sürülmeli. Bazen diş fırçalarının ulaşamadığı yerler vardır ve buralara diş ipini çay ağacı yağı ile kullanarak temizlik yapabilirsiniz.
Diş Ağrısı İçin,
Ağrılı dişin üstüne küçük bir parça doğal, yenilebilir kafur (zehirli olan sentetik tür değil) yerleştirilebilir. Tükürük kafur ile karışacak ve diş ağrısını hafifletecektir.
Ağız Uçukları için,
Doğrudan etkilenen bölgeye aloe vera jeli veya merhem sürülebilir. Geceleri, ılık suda yarım çay kaşığı triphala (hafif bir ayurveda müshil) alınarak uçuklardan sorumlu olan pitta’yı yatıştıracak ve semptomları azaltacaktır.
Pamukçuk Yaraları için,
Yaraları iyileştirmek ve herhangi bir yanma hissini veya tahrişi hafifletmek için yemekler arasında bir buçuk bardak kızılcık suyu içilmelidir.
Diş Eti İltihabı İçin,
Diş etlerine hindistancevizi yağı ile masaj yapılmalıdır.
Diş Eti Kanamaları İçin,
Yarım çay kaşığı doğal şeker ve bir tutam kimyonu, bir bardak portakal suyu ile karıştırılarak içilmelidir.
Şişmiş Diş Etleri İçin,
Zerdeçal doğrudan etkilenen bölgeye uygulanır.
Ağız İçinde Oluşan Boşluklar İçin,
Yulaf ezmesi ile iki tutam öğütülmüş kakule yiyin. Kakule aromatik, uyarıcı ve canlandırıcıdır. Ayrıca sindirim ateşini yakar, zihni keskinleştirir ve nefesi tazeler.
Ayurvedaya Göre Dil Okuma,
Ayurveda’ya göre, dilin farklı kısımları vücudun farklı organlarına karşılık gelir. Bu nedenle vaidyalar veya ayurveda doktorları, dengesizlikleri teşhis etmek için hastalarının dillerini incelerler. Dilin üçte biri akciğerler, kalp, göğüs ve boyun ile ilgilidir; merkezi üçüncüsü karaciğer, dalak, mide ve pankreas ile ilgilidir; ve arka üçte bir bölge ince bağırsak ve kolon gibi alt karın organlarıyla ilgilidir. Bu alanlardaki renk değişikliği, depresyonlar veya yükselmeler gibi her türlü fiziksel ve hatta duygusal dengesizliği gösterir. Örneğin, dişleriniz dilinizin kenarı boyunca izler bıraktıysa, zayıf bağırsak emilimi yaşıyor olabilirsiniz. Tüm dilin üstünü kaplayan bir katman var ise, mide veya bağırsaklardaki toksinleri gösterir. Dilin ortasındaki çizgi, omurganız boyunca duygularınızı tuttuğumuz yeri gösterir, bu da arkada sertliğe yol açabilir. Böylece dil bedenin ve zihnin hikayesini anlatır.