Tek dosha tipi saçları olan birini bulmak neredeyse imkansızdır. Genellikle saçlarımız iki dosha içerir.
Sağlıklı Vata Tipi Saçlar, nispeten ince tellidir, azda olsa kaba, düz, kıvırcık veya ikisinin bir kombinasyonundan olabilir, hızlı bir şekilde büyür ve biraz asidir, bu tip saçlara şekil vermek daha zordur.
Sağlıklı Pitta Tipi Saçlar, düz, yumuşak, orta kalınlıkta, veya çok incedir.
Sağlıklı Kapha Tipi Saçlar, genellikle dalgalı, parlak, dolu, güçlü, kaba ve kalındır.
Saç sağlığınızla ilgili sıkıntılar oluşmaya başladığında, saçın değişimden önceki halini dikkate alarak değerlendirme yapmak gerekmektedir.
Ortak Dengesizlikler
Dengesizlikler, saçlarımızın hem gücünü hem de görünümünü etkileyebilir ve sıklıkla etkiler. Ve bu kesinlikle düzeltilebilir. Aşağıdaki belirtiler saçlarımıza hangi doshaların zarar verebileceği hakkında fikir verecektir.
Fazla Vata, saçın kuru, kıvırcık, kırılgan ve parlak olmasına, saçın incelmesine, tutam tutam dökülmesine, uzamasında gecikmelere ve her daim uçlarının kırılmasına neden olur.
Fazla Pitta, saç foliküllerinde aşırı ısıya neden olur, bu da saça zarar verebilir ve erken incelme, erken grileşme ve kelliklere neden olabilir. Saç köklerindeki ısıya, genellikle kafa bölgesinin sıcaklığı etki eder ve bu durum aynı zamanda aşırı hırsa sebep olur.
Aşırı Kapha, saçlarda aşırı yağlılık, ağırlık ve kalınlığa neden olur.
Ayurveda’ya göre saç, tırnaklar ve dişler gibi kemik dokusunun bir yan ürünüdür ve tüm bu dokuları yakından bağlar. Saç ayrıca sinir sistemi ve bağırsağa da bağlıdır, bu nedenle bu dokuların herhangi birinin sağlığı bozulursa, saçın etkilenmesi muhtemeldir. Benzer şekilde, vücudun derin dokuları için mevcut olan beslenme kalitesinden ödün verilirse, saç kuşkusuz etkilenecektir.
Aşırı stres, vata/pitta tipi saçlarda dengesizliklere neden olacaktır. İnsanın stres tepkisi, hayatta kalma arzusundan kaynaklanmaktadır ve vücut bunun tehlikede olduğunu hissettiği anda ortaya çıkar. Bu yüzden vücut stres altındayken farklı hormonlar salgılamaya başlar. Kalp atış hızımız artar, beyin ve büyük kas gruplarına daha fazla enerji sağlanır ve sindirim ve bağışıklık fonksiyonlarımız ortadan kaldırılır. Stres kronikleştiğinde, optimal sağlığı korumak için ihtiyaç duyulan beslenme dokularımızı tahribe başlar ve vücut kendi kendini yok eden tükenme döngüsüne girebilir. Bu süreçte, kemik dokusu savunmasızdır çünkü stres, kemik dokusunu (osteoklastlar) parçalayan hücrelerin hareketini arttırır, böylece vücudun kemik sağlığını koruma kapasitesini engeller. Ve kemikler kendi beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için vücudun diğer bölgelerine saldırıda bulunacaktır. Saçlar bunlardan biridir. Ayurveda saç bakımı ve vücut bakımı özünde büyük ölçüde sağlıklı, genç ve dinç kalma ile ilgilidir. Rasayana, vücut dokularının ve sistemlerinin (hücresel düzeyde) iyileşmesini ve yenilenmesi için derin bir beslenme uygulamasıdır. Anupan, bitkilerin dokuların daha derinlerine ulaşmasını sağlayan bir taşıyıcı maddedir. Bhringaraj, saçın hükümdarı olarak bilinir. Saçın kökleri için güçlü bir afiniteye sahip olan bir soğutma bitkisidir. Başı soğutup zihni sakinleştirirken, saç uzamasını kolaylaştırır, saçın doğal rengini ve parlaklığını korur. Her üç doshayı dengelenmesine rağmen, pitta için müthiş yatıştırıcı özelliktedir. Çünkü aşırı pitta saç köklerini yakabilen, saça zarar verebilen ve erken grileşmeye veya saç dökülmesine neden olabilen niteliktedir. Amalaki, güçlü bir gençleştirici, oldukça konsantre bir doğal antioksidan kaynağıdır ve saç ve kemikler için güçlü bir afiniteye sahiptir. Bu da herhangi bir saç bakım rutinine etkili bir katkı sağlar. Ayrıca güçlü bir şekilde soğuyan amalaki, özellikle pitta yatıştırıcı özelliğiyle, sindirim sisteminden ve vücudun başka yerlerindeki aşırı ısının giderilmesine yardımcı olurken, toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Triphala, amalaki içeren bu formül, hem genç hem de detoksifikasyon için güçlü bir kaynak sunar ve bu da her üç doza doğal olarak yatıştırır. Özellikle, triphala sindirim sistemi için derin bir destek sağlar ve bu nedenle vücutta doku beslenmesini geliştirmeye yardımcı olur, bu da kaçınılmaz olarak saçı destekler. Brahmi, zihni soğutma, yatıştırma ve susturma kapasitesine sahiptir. Müthiş bir sükunet sağlar. Sindirim sistemi, kafa derisi ve saç için besleyici, gençleştirici görev görür ve bu da onu herhangi bir saç bakım rutini için olması gerekenlerdendir.
- Yüzeysel Dokular Alıcıdır, Cilt gibi saç ve saç derisi de topikal olarak uygulanan nemi ve besinleri emebilir.
- Zihnin İnce Kanallarına Erişim, Topikal tedaviler yüzeysel olmaktan başka bir şey değildir çünkü kafa güçlü enerji noktaları ile kaplıdır (Marmalar) zihin ve beden boyunca daha derin, daha ince kanallara bağlanır.
- Beslenme Derinleşir, Saç ve saç derisine uygulanan besleyici tedaviler, yüzeyin çok ötesine nüfuz etmek için hem fiziksel hem de enerjik kanallardan taşınır. Aslında, Ayurveda saç bakımında yaygın olarak kullanılan yağlar, bitkisel etkileri vücudun ve zihnin derinliklerine taşımak için güçlü bir araç görevi görür.
Saçınızı Yüzeyden İçeriye Nasıl Besleyeceğinize ve Güçlendireceğinize Dair Birkaç Öneri
- Haftada bir kez saça ve saç derisine yağ uygulayın. Saç derisine ve saçlara yağ ile masaj yapmak hücreleri besler, kuru saçları gençleştirir, kafa derisinde dolaşımı uyarır ve saç büyümesini teşvik eder. Yağ ayrıca saç derisini ve saç köklerini doğal olarak temizlemeye ve detoksifiye etmeye yardımcı olur. Yağı küçük bir kaba koyun, bir elinizin parmak uçlarını yağa daldırın, saçları başınızın üst kısmındaki diğer elinizle ayırın ve yağı kafa derisine uygulayın. Daha sonra saçı bitişik bir yere yerleştirin ve başın tamamını yağlayana kadar kafa derisi etrafında hareket ederek tekrar uygulayın. Ardından, saçın uzunluğuna biraz yağ masaj yapın. Son olarak, dolaşımı uyarmak ve yağın emilmesini sağlamak için kafa derisine küçük, dairesel hareketlerle masaj yaparak birkaç dakika geçirin. Bunu yaptıktan sonra, yağı otuz dakika veya daha uzun süre bekletin. Bazıları yağı gece boyunca bırakmayı tercih edebilir. Yağı çıkarmaya hazır olduğunuzda, saçı ıslatmadan önce hafif bir şampuan uygulayın ve duşta ılık su ile durulayın. Gerekirse, ikinci bir şampuanla devam edin.
Amalaki Macunu Saça Nasıl Uygulanır?
Amalaki pittayı pasifize eder, aşırı ısıyı kafadan çıkarmaya yardımcı olur, saçın rengini ve parlaklığını korur ve aşırı saç kaybını önlemeye yarar.
Tarif |
1/3 fincan amalaki tozu 3 ons su veya yoğurt (daha fazla kondisyon etkisi için) |
Küçük bir kapta, bu malzemeleri pürüzsüz olana kadar çırpın ve kafa derisine ve saçlara elle veya küçük bir fırça ile uygulayın. Amalaki macunu, saça yağ uygulama tekniği ile aynı biçimde uygulanır. Macunun kurumasını önlemek için bir duş başlığı ile saçlar örtülür ve en az 30 dakika bekletildikten sonra ılık su ile yıkanır. |
Saçlarımızı Diğer Etkenlere Karşı Nasıl Koruruz?
Saçlarımızı bir çok faktör olumsuz etkilemektedir. Ütüleme, fönle kurutma ve hatta aşırı sıcak duş suyundan gelen ısı, doğal yağları saçlarımızdan alır. Böylece saç kurur, kafa derisi ve saç kökleri aşırı ısınır. Doğal şampuanlar, saç kremleri, renklendirici maddeler ve şekillendirici ürünler kullanmak doğru tercihlerdir. Aşırı yıkama da saça zarar verir ve kurutur, bu nedenle saçlarınızı ne sıklıkta yıkadığımız önemlidir. Her gün saç yıkayan bir kişi bu alışkanlıktan vazgeçebilmek için, saç tipine uygun bir ritm oluşturarak bu süreci azaltabilir. Her gün saç yıkamak isteyen bir kişi şampuan ve kullanmadan ılık suyla. yıkanarak mevcut saç yağlarını koruyabilir. Ayurveda günlük olarak saçları kuruyken farklı yönlerde fırçalamayı önermektedir.
Saç İçin Sistematik Öneriler
- Genel Sağlık, Sadece saç sağlığına değil bedensel sağlığımıza bütünsel olarak baktığımızda, genel sağlık ve canlılık gelişecektir.
- Kökündeki Dengesizlikleri Ele Alın, Bu sistemik yaklaşım, saçın ötesinde, sorunun kök nedenine bakar ve nedeni buradan çözmeye başlar.
- Desteklenmiş Sindirim Gücü, Sindirim sistemini iyileştirmeye başladığımızda, vücut doğal olarak daha verimli çalışmaya başlar ve sistemdeki her hücreye ve dokuya fayda sağlayan mümkün olan en yüksek oranda rafine beslenmeyi yaratmaya başlar.
- Bitkisel ve Bedensel Zeka kullanın, Bazı otlar ve formüller belirli hücreler ve dokular için özel bir afiniteye sahiptir. Ve vücut içeriden beslenmeye alışık olduğundan, sistemik yaklaşım bitkilerin zekasını maksimuma çıkarır ve vücudunuzun doğuştan gelen bilgeliğiyle birlikte çalışmalarına izin verir.
Saçlarımızı İçten Dışa Doğru Beslemek ve Güçlendirmek İçin Bazı Yöntemler
Taze yiyeceklerden oluşan bir beslenme ve işlenmiş yiyecekleri ve şekerleri en aza indirmek, tüm sistemin sağlığı için gereklidir. Bu temel çizgiyi, sağlıklı proteinler ve yağlarla birlikte taze meyve ve sebzelerden yeterli lifle desteklemelidir. Taze, organik süt ürünleri (homojenize edilmemiş tam yağlı süt, mayalanmamış peynirler ve taze, ekşi olmayan yoğurtlar), havuç, pancar, yeşillik gibi saç sağlığını destekleyen birçok besin açısından zengin gıdalar vardır. (lahana, ıspanak gibi sebzeler), susam ve tahin, ayçiçeği tohumu, hindistancevizi, hindistancevizi suyu ve ghee. Ek olarak, kimyon, karabiber ve zerdeçal saç sağlığını güçlendirmeye yardımcı olacaktır. Her gün bol su içerek susuz kalmamak da aynı derecede önemlidir. Bu, sindirim ve dolaşım sistemlerinin sağlığını optimize etmeye yardımcı olur ve vücudun doku beslemesi yapma kapasitesini artırır.
Yaşadığımız hızlı tempolu, yüksek stresli kültür nedeniyle, yeterince dinlenememek ve rahatlayamamak, iyileşme sürecini maalesef ki uzatmaktadır. Meditasyon yapmak veya pranayama (yoga nefes egzersizleri) zihni ve sinir sistemini dengeleyerek ve optimal doku beslenmesini destekleyerek stresi azaltmaya yardımcı olur.
Sheetali Pranayama (Serinletici Nefes), vücuttaki fazla ısıyı dengeler ve pittayı sakinleştirir, aynı zamanda sindirim ateşini yakar.
Nadi Shodhana (Alternatif burun deliği solunumu), güneş ve ay, eril ve dişil enerjileri dengelemek için güçlü bir araç sunar, stres azaltmayı destekler ve özellikle vata ve pitta olmak üzere üç dozu dengelemede oldukça etkilidir.
Sabahın erken saatleri bu uygulamalar için ideal bir zamandır, ancak günün her saati faydalı olacaktır. On ila on beş dakika bile hayat değiştirebilir.