Sağlam Bağışıklık ve Oja’sın Güçlendirilmesi için Ayurveda Rehberi
Kim dayanıklı bir bağışıklık sistemini reddedebilir ki? Hepimiz sağlıklı olmak istiyoruz ve hastalıktan korunmak istiyoruz.
Ojas, kelimenin tam anlamıyla “canlılık” anlamına gelir. Ayurveda, ortaya çıkan belirtileri yok saymaz, dengesizliklerimizin temel nedenini ele almak ister. Bağışıklık sistemimiz tehlikedeyse, nedenini kendimize sormalıyız ve altta yatan sorunları düzeltmek için bir şeyleri değiştirmemiz gerektiğini farketmeliyiz. Ayurveda’ya göre güçlü bağışıklık, iyi sindirim için, güçlü agni (metabolik ateş), kaliteli karaciğer fonksiyonu, dengeli bir endokrin sistemi ve dengelenmiş hormonları kapsar. Kişinin ojas gücü, içsel veya dışsal olarak bazı faktörlere bağlıdır ve bu faktörler hastalıklara neden olabilir.
Ojas Nedir?
Ojas, vücuda güç, canlılık ve bağışıklık kazandırır. Tüm vücut dokularının, ve mükemmel sindirimin özüdür. Agni ”metabolik ateşin” kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır; güçlü agni sağlıklı ojas verirken, bozulmuş agni ojas üretimini ve kalitesini engeller. Ojas; geçmiş travma, yaşam tarzı seçimleri, stres seviyeleri, ilişkilerimizin kalitesi ve genel bilinç durumumuzdan da etkilenir. sağlıklı ojas bir mutluluk hali besler. Saf, bağımsız bir farkındalıkla yaşayabildiğimiz sürece kalitesini korur. Aşırı yorgun, stresli, kasılmış veya bencil olduğumuz durumlarda azalır ve kurur.
Ojas’ın Savunmasız Dönemleri
Özellikle savunmasız olduğumuz dönemlerde ojas için daha koruyucu olmalıyız.
- İyileşme dönemlerinde
- Olağandışı stres ataklarında
- Mevsimler arasındaki kavşaklarda
- Soğuk algınlığı ve grip mevsiminde
- Temizlik, arınma gibi dönemlerde
- Rutinde önemli değişiklik zamanlarında, yeni başlangıçlarda
- Evlilik, boşanma, sevilen birinin ölümü, hamle, yeni bir bebek, yeni bir iş veya iş kaybı gibi büyük yaşam geçişlerinde daha korumacı olmalıyız.
Ojas’ı Korumak
Her durumdan etkilenen Ojası koruyarak, bağışıklığımızıda korumuş olacağız.
- Agniyi güçlü tutmak,
- Agni uyarıcıları olan, rafine şekerleri ve işlenmiş gıdaları en aza indirerek beslenmek,
- Düzenli bir yemek programı sürdürmek,
- Beslenmemize bağışıklık sisteminin destekleyicisi olan sarımsağı eklemek.
- Dengeli uyku programı sürmek,
- Stresi en az seviyeye indirmek, yada tepki ve duyularımızı kontrol altında tutabilmeyi öğrenmek,
- Günlük rutinlerimize sadık kalmak,
- Uygun bir egzersiz programı uygulamak, günlük yirmi dakikalık bir yürüyüş tüm sistem için (beden, zihin ve ruh) harikalar yaratabilir.
- Farkındalık uygulamaları yapmak,
- Nefes çalışmaları ”Pranayama” yapmak, Nadi Shodhana( burun deliği nefesi), ujjayi (zafer nefesi) ve Sheetali (serinletici nefes)
- Yogayı rutininiz içine almak,
- Eğer stresli bir yapıya sahipsek, beden tiplerinde vata-pitta pasifize edici bir yoga rutini bağışıklığı güçlendirecektir.
…namaste…