Kapha, taze pişmiş, hafif, kuru, ısınmış, baharatlı ve sindirimi kolay olan tüm gıdalarla dengelenir. Besinlerin sıcak tüketimiyle, gıdalar mukoz üretimini dengeler, nem seviyelerini düzenler ve yeterli ısıyı koruyarak, uygun sindirim ve eliminasyonu destekler. Böylece kapha’yı sakinleştirir. Kapha doğada çok önemli olduğu için, uygun bir diyet aslında onu sarmanın en etkili yollarından biridir. Kapha, daha küçük öğünler, çok az atıştırmalık veya çok az tatlı, daha az taze meyve ve sebze ile oldukça minimalist bir diyetle gelişir. Çeşitli baklagiller, minimal alkol ve daha hafif yiyeceklerle Kapha ‘yı sakinleştirebilirsiniz. Kapha tipleri için yediğiniz yiyeceklerden keyif almaları son derece önemlidir.
Tüm beden tipleri beslnem zincirinde olduğu gibi ,bu beden tipindede ilk önce yapılması gereken, içine girmiş olduğunuz süreci güzelce sorgulama gerekliliğidir. Küçük değişimlerle başlayacağınız beslenme biçiminiz sizi kısa sürede nasıl etkileyeceğini görebilmeniz adına önemlidir. Örneğin Kapha ağırlaştırıcı bir yiyeceğin sizi nasıl hissettirdiğini fark edin. Sindirim sisteminizdeki değişimleri görün ve benzer sorularla yola devam edin. Aşırı kapha semptomlarının artışını (ağırlık, halsiz sindirim, uyuşukluk, zihin bulanıklığı veya yapışkan veya eksik hissedilen dışkı) olarak fark edebilirsiniz. Kapha’yı pasifize edebilmek için yemeklerin miktarını azaltmak yada ısıtmak doğru bir uygulama olacaktır. Yemeklerinize sindirim için baharatlar eklemek (zencefil-karabiber-kimyon-kişniş-zerdeçal) gibi.
Eğer Bir Kapha Tipiysek Nasıl Yemeyi Tercih Etmeliyiz?
Doğası gereği kapha; ağır, serin, yağlı ve pürüzsüz niteliklere sahiptir. Bu nedenle bu nitelikleri nötralize eden yiyecekleri (hafif, sıcak, kuru ve pürüzlü yiyecekler) yemek, tercihlerimizi bu yönde yapmak kapha’yı dengeleyecektir.
Havanın Durumuna Göre Öğünlerinizi Belirlemenin Önemi Nedir?
Bir Kaphanın ağırlığına karşı, ışık kalitesine sahip yiyecekler iyi gelecektir. Hafiflik; bir yiyeceğin saf ağırlığı ve yoğunluğu ile belirlenebilir. Bu bakış açısıyla meyve ve sebzeler genellikle hafiftir, bu nedenle çok çeşitli taze meyve ve sebzelerin (tercihen pişirilmiş) olarak tüketimi bir Kapha dengeleyici beslenme için idealdir. Makul ölçülerde çiğ meyveler, çiğ sebzeler ve mevsimsel olarak salata seçenekleri tercih edilirse dengelenme gerçekleşecektir. Bu tercihler ilkbahar ve yaz aylarının daha sıcak zamanlarında daha ön planda olmalıdır. Yeşil veya siyah çaylar, özellikle kahve ile karşılaştırıldığında oldukça hafiftir. Genel olarak, kapha için biraz ağır yiyecekler arasında sert peynirler, pudingler, fındık, kekler, turtalar, buğday, çoğu un, ekmek, makarna, kırmızı et ve ayrıca aşırı yağlı olan derin kızarmış yiyecekler bulunur. Bir oturuşta çok fazla yemek yemek de aşırı ağırlığa yol açar, bu nedenle aşırı yememeye çalışmak önemlidir. İyi bir kural, mideyi üçte biri dolu, üçte biri sıvı dolu ve üçte birini en uygun sindirim için boş bırakmaktır. ( Hıçkırığın geldiği ilk an doymuşuz manasına gelir). Çok ağır yemekler ve yüksek oranda işlenmiş gıdalar kapha’yı ağırlaştıracak ve şiddetlendirecektir. Bu sebeple minimum düzeyde tüketimi veya hiç tüketilmemesi tavsiye edilir.
Soğuk havalarda bir kapha beden tipine sahip kişi; sıcak kalitedeki gıdaları tüketerek, sıcak olan veya ısınma enerjisine sahip yiyecekler yiyerek Kapha’yı dengede tutabilir. Bir çok baharat doğal olarak ısınır ve neredeyse hepsi kapha’yı dengeler. Pişmiş yiyecekler daha sıcak bir enerji içerirler ve sindirimi daha kolaydır. Kapha oda sıcaklığında olan, ılık veya sıcak içecekleri tercih etmeli hatta gün boyunca sıcak su yudumlayabilir. İçinde bir miktar çiğ bal ve ılık su hem sizi ısıtacak hemde detoks etkisi yaratacaktır. Soğutma enerjisine sahip, soğuk ve dondurulmuş yiyecekler veya içecekler, gazlı içecekler ve hatta buzdolabında veya dondurucuda tutulan artık olan yiyecekleri azaltmak veya en aza indirmek doğru seçimlerdir. Büyük miktarlarda çiğ meyve ve sebze tüketmek de oldukça serinleticidir, bu nedenle bu yiyeceklerin miktarının uygun ve mevsimsel olmasına dikkat edilerek tüketilmesi doğru olacaktır. Tüketeceğimiz gıdalar konusunda gerçekçi olmak en doğru seçimdir, yeşil salata, mung dal, taze pişmiş yemekler kapha pasifleştirici olacaktır.
Kapha’nın yağlı olan niteliği, fasulye, beyaz patates, kuru meyveler, pirinç kekleri, patlamış mısır ve ara sıra bir bardak kuru kırmızı veya beyaz şarap gibi kuru gıdalarla dengelenir. Yemek pişirirken, mümkün olduğunca az yağ kullanmak önemlidir. Yapışmayı önlemek için yağ yerine su koyabilirsiniz. Avokado, hindistancevizi, zeytin, ayran, peynir, sahanda yumurta, inek sütü, buğday, fındık ve tohum gibi yağlı yiyecekleri en aza indirmek Kapha’nın bu niteliğini dengeleyecektir. Su miktarını ayarlamakta çok önemlidir ki kapha suyu kolayca tutabilir. İklim ve aktivite seviyenize göre vücudunuzun ihtiyaç duyduğu sıvı miktarını tüketmelisiniz. Ayrıca, kavun, yaz kabağı, kabak ve yoğurt gibi özellikle nemli yiyeceklerin tüketimini azaltın, çünkü bunlar da kapha için çok sulu olabilir.
Meyve ve sebzelere kaba yiyeceklerdir, lifli yapıları onlara çok kaba bir kalite kazandırır. Bu yüzden kapha büyük miktarlarda taze meyve ve sebze tüketimine çok iyi yanıt verir. Yiyecekler pişirildiğinde sindirimi genellikle daha kolaydır, bu nedenle çiğ yiyecekleri aşırı yememeye ve mevsiminde yemeye dikkat edilmelidir. Brokoli, lahana, karnabahar, koyu yapraklı yeşillikler ve birçok fasulye gibi bazı yiyecekler son derece pürüzlüdür ve bu nedenle kapha’nın pürüzsüz, yağlı doğasına karşı koymak için harikadır. Tersine, dokuda pürüzsüz olan yiyecekler muz, sütlaç, sıcak tahıl, süt, peynir ve benzeri – kapha’yı hızla şiddetlendirebilir.
- Keskin tat, biber, turp, şalgam, çiğ soğan ve çoğu baharatlar.
- Keskin tadı hafif, sıcak, pürüzlü ve kurudur . Kakule, kimyon, tarçın, zencefil, sarımsak, kırmızı biber, zerdeçal, gibi baharat tercihleri kapha yı dengeler.
- Keskin tadı ağzı temizler ve duyuları netleştirir. Sindirimi uyarır, salgıları sıvılaştırır, vücudun kanallarını temizler, terlemeyi teşvik eder ve kanı inceltir.
- Acı tat, acı yeşillikleri, lahana, karahindiba yeşillikleri, kara lahana, acı kavun, Kudüs enginarları, dulavratotu kökü, patlıcan, bitter çikolata, kimyon,neem yaprakları, safran, zerdeçal gibi baharatlar kapha’yı pasifleştirir.
- Acı tat, kaba, kuru ve hafiftir. Bu sebeple serinletici özelliğe sahiptir, bu baharatlar kullanıldığında yiyeceklere ayrıca dengeyi sağlamak için ısıtıcı baharatlar eklemek önemlidir.
- Bitterler paleti temizler ve tat duygusunu geliştirir. Cildi ve kasları tonlandırır, iştahı artırır, sindirimi destekler ve nem, lenf, kas yağı, yağ dokusu ve ter emmeye yardımcı olurlar.
- Büzücü, sıkılaştırıcı tat, ağzı kurutan ve büzülmesine neden olabilen kireçli bir tattır.
- Adzuki fasulyesi, börülce, nohut, barbunya fasulyesi, mercimek, barbunya ve soya fasulyesi gibi baklagiller, bazı meyveler, sebzeler, tahıllar, unlu mamuller ve baharatlar, elma, kızılcık, nar, enginar, brokoli, karnabahar, marul, patlamış mısır, pirinç keki, kraker, fesleğen, kişniş, dereotu, rezene, maydonoz, zerdeçal.
- Sıkılaştırıcı tat kuru, pürüzlü, biraz hafiftir ve kaphayı azaltır. Ancak acı tadı gibi, aynı zamanda soğuktur, bu nedenle büzücü gıdalara ısıtıcı otlar ve baharatlar eklemek iyi olacaktır.
- Kapha, vücut dokularının tonlanmasına ve fazla sıvının kullanılmasına yardımcı olan büzücü tadın sıkıştırma, emici, doğasından yararlanır.
- Tatlı tatlar azaltılmalıdırlar, soğuk, ağır, nemli, yağlı ve kapha’yı arttırır.
- Rafine şeker ve şekerli tatlı yiyeceklerin alımını mümkün olduğunca azaltmalı veya hiç tüketmemelidirler.
- Tatlı tadı tamamen bırakmak mümkün değildir. Ancak meyveler, tahıllar, kök sebzeler, süt, ghee, yoğurt, yumurta, fındık, tohumlar, yağlar ve etler gibi doğal tatlı tat veren gıdaları azaltmak kesinlikle yararlı olacaktır.
- Tatlı yiyecekler kapha’nın ağırlık, obezite, uyuşukluk ve aşırı uyuma eğilimini şiddetlendirir. Ayrıca aşırı mukusa neden olabilir, soğuk algınlığı ve öksürükleri şiddetlendirebilir ve iştahı sağlıksız bir şekilde azaltabilirler.
- Ekşi tatlar azaltılmalıdırlar, sirke, peynir, ekşi krema, yeşil üzüm, portakal, ananas ve greyfurt gibi ekşi yiyecekleri en aza indirin.
- Ekşi tadın nemlendirici ve yağlı nitelikleri kapha’yı şiddetlendirir.
- Ekşi tadı susuzluğu artırabilir, gözlerde ağırlık yaratabilir, vücutta gevşekliğe neden olabilir ve su tutma veya şişmeyi şiddetlendirebilir.
- Ara sıra limon veya limon suyu içmek, kapha’nın ekşi tadı alması için en iyi yoldur.
- Tuzlu tatlar azaltılmalıdır; bu tat neredeyse tek başına tuzun kendisinden elde edilir.
- Ekşi tada benzer şekilde, kapha’yı ağırlaştıran tuzun nemli ve yağlı doğasıdır.
- Aşırı olarak, tuzlu tat su tutma, yüksek tansiyon, bağırsak iltihabı, gri saç, kırışıklıklar, aşırı susuzluğa neden olabilir ve duyu organlarını engelleyebilir. Ayrıca, daha güçlü lezzetler için keskin bir istek yaratma eğilimindedir ve benzer şekilde doyumsuzluğu ve açgözlülüğü tetikleyebilir.
Kapha sindirimi olan çoğu insanın gıda tüketimine karşı ilgisi ve duygusal yeme eğilimi, aşırı yorgunluğa yol açabilir. Bu nedenle, kapha en fazla gün içinde üç öğün yada ideal olarak iki öğün yemelidir. Yemek rutini oluşturmak iştahı düzenlerken sindirim ateşini güçlendirmeye yardımcı olur. Hem öğle hem de akşam yemeğinden yaklaşık 30 dakika önce bir tutam deniz tuzu, birkaç damla limon suyu içerek veya bir çay kaşığı bal ile bir parça taze zencefil çiğneyerek halsiz sindirime karşı da mücadele edebilirsiniz. Bu, sindirim sistemini yiyecek almak ve etkili bir şekilde işlemek için hazırlamaya yardımcı olur.
- Huzurlu bir ortamda yemek, aşırı yemeyi ve duygusal yemeyi azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Hızlı yemek, tatlılar ve aşırı miktarda ekmek kapha artışına sebep olacaktır. Tüm kapha ağırlaştırıcı gıdalardan kaçınmak mümkün olmasada, yiyeceklere ısıtıcı özellikteki baharatları ekleyerek ve pişirerek bu süreçte daha dengeli beslenmenizi sağlayacaktır.
- Kapha sindirimi ağır olduğu için, periyodik açlıklar veya temizlemeler çok yararlı olabilir.
Nasıl Kahvaltı Yapmalıyım?
Kapha artışı varsa kahvaltı genellikle biraz isteğe bağlıdır. Kapha, akşam yemeği ile kahvaltı arasındaki zamanda, gecenin ortasındaki kuvvetten muazzam bir şekilde faydalanmaktadır. İştah uyanma üzerine dönmediyse, muhtemelen taze meyve veya çaydan oluşan hafif bir kahvaltı yeterli olacaktır. Eğer kahvaltı sizin için önemliyse;
- Taze meyve porsiyonu, haşlanmış elma, meyve salatası, elma, kayısı, çilek, mango, şeftali ve çilek gibi meyveler.
- Daha fazlasına mı ihtiyacınız var? Terbiyeli arpa veya pirinç lapası gibi sıcak tahıllar mükemmel seçimlerdir. İsterseniz biraz kuru meyve veya bal da ekleyebilirsiniz.
- Ilık pirinç sütlü müsli ve bir dilim çavdar tostu güzel seçim olacaktır.
- Bu kahvaltılardan herhangi birine bitkisel, yeşil veya siyah çay ekleyin, isterseniz içlerine bir damla bal veya pirinç sütü yeterlidir.
Nasıl Öğle Yemeği Yemeliyim?
Öğle yemeği günün ana yemeği, yani en büyük ve en besleyici. Öğle yemeklerinizi çok sayıda buharda pişirilmiş ve sote edilmiş sebzeler tüketerek çevirin ve bunları fasulye, uygun tahıllar, mayasız ekmekler, uygun bir et veya ara sıra yumurta ile tamamlayın.
- Kırmızı mercimek ve limon otu çorbası, buğulanmış lahana içine zeytinyağı, limon suyu ve karabiber ile süslenebilir.
- Soğan, sarımsak, brokoli, kereviz, havuç, yeşil fasulye ve kuşkonmaz gibi sebzelerle yapılan basit bir sebze çorbası ve bir dilim çavdar tostu.
- Safran/kuşkonmaz kitchari ve limon ve nane ile sote karahindiba yeşillikleriyle.
- Siyah fasulye tacos ile yeşil Şili çorbası (süt olmayan). Siyah fasulye, sote soğan ve biber, rendelenmiş marul, kişniş, salsa ve limon suyu sıkın ve buğulanmış mısır ekmeği üzerine servis yapın.
Akşam Yemeğim Nasıl Olmalı?
Öğle yemeğinden daha küçük ve hafiftir. Çorbalar ve güveçler genellikle harika bir seçimdir. Kilo vermek istendiğinde, sağlıklı bir kahvaltı ve öğle yemeği için akşam yemeğinden tamamen vazgeçmek veya daha önemli bir kahvaltı yemek ve akşam yemeğini günün ultra hafif yemeği yapmak en iyisidir. küçük bir quinoa porsiyon.
- Kırmızı mercimek / fesleğen / basmati
- Küçük bir salata ve limon zencefil gibi uyarıcı bir sos ile patates pırasa çorbası.
- Kinoa bir porsiyon. Dal ile tatlandırılmış olabilir.