“Manevi yolda ilk adım insanlığa bencil olmadan hizmet etmektir”
Sivananda Upanishad’da Swami Sivananda
Karma Nedir?
Karma “eylem” anlamına gelir. Eylem her zaman eylemin sonucu ile birlikte gelir. Karma yasası, eylem ve tepki yasası ve aynı zamanda aldığımız, yaptığımız şeyin sonucu olduğunu açıklayan çile yasasıdır. Yaşantımız boyunca hiçbir şey tesadüf değildir, hayatımızda meydana gelen her şey karmanın sonucudur. Hindu ve Budist felsefinde düşüncenin temelini karma felsefesi oluşturur. Üç çeşit karma vardır ve birbiriyle ilişkilidir.
- geçmiş karma
- şimdiki karma
- gelecekteki karma
Şimdiki karma geçmiş karmaların sonucudur ve geçmişe olan tepkimizdir ve gelecekteki karmalarımızı belirleyecektir.
Bu beden ve zihin geçmiş karmaların sonucundan başka bir şey değildir. Bu geçmiş karmik izlenimler, kendilerini çoğaltma ve bireyin koşullarını ve seçimlerini belirleme eğilimlerine sahiptir. Olanlara verilen bu tepkiler, manevi dersi öğrenip öğrenmeyeceklerini belirler. Öğrenilmesi gerekenlerin kalıntıları daha sonra başka bir bağlamda ortaya çıkacaktır. Atman ya da ruh açısından bakıldığında karma, bizi doğum ve ölüm çarkına bağlar. Yogi’nin amacı, karma zincirini kırmak ve manevi cehaletin neden olduğu tüm esaretten kurtulmaktır. Bireyin gerçeği anlayabilmesi için bir sürü deneyim yaşar ve bu onu özgürleştirecek şey olur. Hayatımız karmanın bir sonucu olduğundan, hayatımızın kendisi, kurtuluşumuzun anahtarını elinde tutar. Burada olması gereken, özgür olmak için hayatımızı ve eylemlerimizi ruhsallaştırmaktır. Egomuz dünyevi yaşama hizmet verir, eğer kendimizi başka bir boyutta görürsek mevcut eylemlerimize karşı gelebiliriz.
Karma Yoga nasıl yapılır?
- Doğru Tutum; Yaptığımız bir eylemin ne olduğundan ziyade bağlayıcımı yoksa özgürleştirici bir iş olup olmadığı önemlidir.
- İş ibadettir
- Doğru Güdü; bu doğru tutuma benzer; önemli olan sizin yaptığınız şey değil, onun arkasındaki gerçek nedenimizin saf olması önemlidir.
Swami Sivananda, “ İnsan genellikle herhangi bir işe başlamadan önce işinin meyvelerini almayı planlıyor. Zihin öyle çerçevelidir ki, ücret veya ödül olmadan herhangi bir işi düşünemez. Bencil bir adam hiçbir hizmeti yapamaz. İşi ve parayı dengede tartacak. Özverili hizmet onun tarafından bilinmiyor . ”
- Görevini Yap (Swadharma); Görev performansı, ruhu özgürleştirir ve görevin yerine getirilmemesi ruhu esaret altında tutar. “Dharma” yaşamdaki özel görevimiz olarak adlandırılır, bu da doğruluk anlamına gelir. En yüksek görev, ikamet etmekte olan Tanrı’yı öğrenmek ve ilerlemektir.
- Elinizden gelenin en iyisini yapın, Ne yaparsan yap, elinden gelenin en iyisini yap. Hiç kimse sizi izlemediğinde veya iş sizin için olmadığında özensiz bir şekilde çalışma. En iyi çabayı göster. Maksimum iyi ve minimum kötülük getirebilecek eylemler yapmaya çalış. Daima değer biriktirmeye çalış.
- Sonuçları bırak, karmik tohumları çözecek olan eylemden kopmaktır. Sonuçlardan ayrılmak, aynı zamanda işin kendisinden ayrılmak anlamına da gelir. Ne düşük ne de üstün işler vardır. İşinize bağlı kalmayın ve gerektiğinde işinizden vazgeçmeye hazır olun.
Karma’nın her zaman çalıştığını unutmayın. Her zaman öğrenmeniz gereken şeylere yönlendirileceksiniz.
- Herkese Tanrı ya da Öz’e Hizmet Etmek, kendiniz için ne yapılmasını istiyorsanız, başkalarınada onu yapın. Hepimiz aynı bedenin parçalarıyız. Alçakgönüllü eylemler yapın. Güç, şöhret, isim, övgüye yenik düşmeyin.
- Disiplininizi Takip Edin, Her iş deneyiminin size öğretecek bir şeyi vardır. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışın. Her iş, zaman, konsantrasyon derecesi, beceri veya deneyim, duygusal girdi, fiziksel enerji ve irade açısından farklı gereksinimler içerir.
- Karma Yogi/Yogini Niteliklerinde olması gerekenler,
- şehvet, açgözlülük, öfke ve egoizmden arınmış olmalıdır. Bunları kaldırmaya çalışmalı. Mütevazi olmalı ve nefret, kıskançlık, sert davranışlarda bulunmamalıdır.
- sevimli, sevgi dolu ve sosyal bir doğaya sahip olmalıdır. Kast, inanç veya renk ayrımı yapmadan herkesle hareket edebilmelidir. Mükemmel uyum, merhamet ve kozmik sevgiye sahip olmalıdır.
- Sempatik ve hoşgörülü olmalı. Kendisini başkalarının alışkanlıklarına ve yollarına göre ayarlayabilmelidir. Her zaman serin ve dengeli bir zihni olmalıdır.
- Eşit vizyona sahip olmalı. Başkalarının iyiliği için sevinmeli. Çok basit bir hayat sürmelidir.
- Sağlıklı ve güçlü bir fiziksel bedene sahip olmalıdır. Yüksek bir sağlık standardını sürdürmek için düzenli pranayama, fiziksel egzersizler ve asana yapmalıdır. Dayanıklı olmalıdır.
Karma Yoga Uygulaması Size Neler Kazandıracak?
- Yeni beceriler geliştirecek ve öğreneceksiniz.
- Kişilik büyümesine, sağlığına ve yerine getirilmesine yardımcı olacaktır.
- Egoyu azaltacak ve bencilliği yok edecektir.
- Kalbin saflaştırılmasını sağlayacaktır.
- Zihninizin “beğenme ve beğenmeme” durumunun üstesinden gelecektir..
- Önyargıları ortadan kaldıracaktır.
- Birliği ve sınırsız sevinci hissettirecektir.
- Daha sevgi dolu, dengeli ve sattvik olmanızı sağlayacaktır.
- Daha esnek bir zihniniz ve daha hoşgörülü bir tutumunuz olacaktır.
- Hayata bakış açınızı genişletecektir.
- Aktivitelerinizi ruhsallaştırmanıza izin verecektir.
- Gün boyunca Tanrı’ya odaklanmanızı sağlayacaktır.