Namaste
Namaste, göğüste ve başta, avuç içlerinin birbirine teması ile ifade edilen geleneksel bir selamlama hareketidir. Genellikle Batı’da Yoga ile ilişkilendirilmiştir. Namaste hareketi, her birimizin kalp çakrasında bulunan İlahi bir kıvılcım olduğu inancını temsil eder . Hareket, ruhun birinden diğerine ruh tarafından kabul edilmesidir.
”Öz ruhumla içinizdeki öz ruhu selamlıyorum‘‘
”içimdeki ilahi olan, içindeki ilahi olana eğilir”
“içimdeki ışık, içindeki ışığa doğru eğilir”
Namaste, “namah” ve “te” kelimelerinin birleşiminden oluşan Sanskritçe bir kelimedir. ”Namah”, saygılı selamlama veya hayranlık anlamına gelir. Öte yandan, ”te” senin için anlamına gelir. Namaste, kelimenin tam anlamıyla ‘sana boyun eğiyorum’ anlamına gelir. Namaste yapmak için elleri kalp çakrasına yerleştiririz, gözleri kapatırız ve başımızı eğeriz. Ayrıca, elleri üçüncü gözün önüne bir araya getirerek, başı eğerek ve sonra elleri kalbe getirerek de yapılabilir. Özellikle derin bir saygı biçimidir. Batıda “Namaste” kelimesi genellikle mudra ile birlikte söylenir. Hindistan’da ise mudra ile ifade edilirken sözlü ifadeye gerek duyulmaz. Elleri kalp çakrasında, İlahi sevginin akışını arttırmak için birleştiriyoruz. Zihni kalpteki İlahi Olan’a teslim için başı hafifçe öne eğerek gözleri kapatıyoruz. Namaste kalp çakrasının derinlerine inmek için bir meditasyon tekniği olarak kendi kendine yapılabilir; başkasıyla yapıldığında, aynı zamanda hızlı da olsa güzel bir meditasyondur.
Bir öğretmen ve öğrenci için ise Namaste, iki kişinin enerjisel olarak ego bağlantılarından kopuk, arınmışlık ve zamansızlıkla bir araya gelmelerini sağlar. Kalpte derin bir his ve teslim olan zihinle yapılırsa, derin bir ruh birliği gerçekleşecektir
”Namaste” ne zaman uygulamaya dahil edilir ?
”Namaste” pratiğe başlamadan ve bitirince yapılmalıdır. Genellikle, ders sonunda yapılır, çünkü zihin daha az aktiftir ve odadaki enerji daha huzurlu, yüksek ve saftır. Öğretmen Namaste’yi öğrencilerine ve kendi öğretmenlerine karşı şükran ve saygı sembolü olarak başlatır ve karşılığında öğrencileri soylarıyla bağlantı kurmaya davet eder, böylece asıl gerçeğin, kalpten yaşadığımız zaman ”birlik” olduğumuzu farkeder ve akmasına izin verir.
Namaste derken;
- ”Namaste” sadece yoga dersinde değil, çocuklar da dahil olmak üzere her yaştan insana her yerde söylenebilir. Bunun nedeni, kişinin fiziksel bedenini değil, bir kişinin içindeki ilahiliği tanımanızdır.
- ”Namaste” için doğru telaffuz kullanılmalıdır. Vurgu ikinci heceye yerleştirilir.
- ”Namaste” elleri kalp çakrasına yerleştirmek ve kalbe temasını sağlamak, bunu kalbinizden söylediğiniz ve yaptığınız anlamına gelir.
- ”Namaste” hareketi ile selamladığınız kişiyle göz temasını sürdürmeli, çünkü bu samimiyeti göstererek, gerekli bağı getirecektir.
…namaste…