Boğazın kitlenmesi, karnın kasılması/yukarı çekilmesi ve pelvik tabanı merkezine, içe doğru çekmek ayrı ayrı olabileceği gibi hepsi birliktede uygulanabilir.
Bandhalar enerjimizi kontrol etmek, prana(yaşam güc)ümüzü istediğimiz şekilde kilitlemek, aynı zamanda enerji sistemimizin kontrolünü ele geçirmek ve enerjimizi vücudumuzun istediğimiz bölgelerine yönlendirmek için uygularız. Bandhalar ilk önce kriya ve pranayama uygulamalarıyla birlikte pratik edilirler ve ilerleme kaydetttikten sonra asana pratiklerindede kullanılabilirler.
Kök (Mula) ve boğaz (Jalandhara) bandhaların işlevi omurganın üst ve alt ucunu mühürlemektir. Jalahara bandha geçici olarak prana’nın yükselmesini engellerken, Mula bandha uygulaması enerjinin aşağı hareketini engeller ve göbek bölgesine doğru çeker. Her ikisi de aynı anda uygulandığında, iki çubuk birbirine sürtünür, mide kilidinin uygulanmasıyla da ısı ateşini üretmek için büyütür.
- Bandhalar;
- Beyin merkezleri, nadiler (içinden prana akışları) ve çakralar (enerji merkezleri)ni arındırır, tıkanıklıkları giderir ve benliği uyumlulaştırır ve dengeler.
- Kan akışını geçici olarak durdurur, bu nedenle serbest bırakıldığında artan taze kan akışı vardır. Böylece eski, ölü hücreleri temizler ve dolaşım arttıkça organları güçlendirmek, yenilemek ve gençleştirmek için harekete geçirir.
- Bandhalarda tek nokta konsantrasyonu, sabit ve kontrollü bir nefes ve açık, sakin bir zihin sağlar ve güçlendirir.
- Cinsellikten, hormonal ve metabolik ve sindirime kadar iç sistemlerinizi düzenlememize yardımcı olur.
- Mula bandha’nın menstruasyon sırasında (ilk iki ila üç gün) veya Ashwini mudra’yı (anüsün sıkılıp bırakıldığı bir kriya egzersizi) uygulamanız tavsiye edilir.
Mula Bandha (Kök),
Erkekler için; anüs ve testisler arasındaki alan kapatılarak bulunur. Kadınlar için; serviksin arkasındaki pelvik tabanın altındaki kaslar kasılır. İlk başta, anal sfinkter de ‘kilitlenir’, ancak zamanla ve uygulama ile kökün tam yerini ayırt etmeyi ve bilmeyi öğrenerek uygulamayı daha doğru pratik edebiliriz. Bunun için;
- İlk olarak; burnunuzun ucuna bakın, Mula bandha’nın hissini otomatik olarak tutun.
- İkincisi; kadınlar için; menstrüasyon döneminde sızıntıyı Mula Bandha ile kilitleyebilirsiniz, dışarı akmak istediklerinde tutmak için sözleşme yaptığınız kaslar Mula bölgesidir.
- Üçüncüsü; bağdaş kurup oturun ve havaya yükseldiğinizi hayal edin! İşte o anda mula aktive olacaktır.
Mula bandha, birçok günlük aktivitede doğal olarak devreye girer; merdiven çıkma, bisiklete binme, alışveriş çantaları ev taşıma. Yoga pratiklerimizde ise Mula bandha devreye sokarsak, enerjimiz aşağı ve dışarı değil içe doğru akmasını sağlayacaktır, bu da manifold (dikey-yatay) büyümeyi sağlar. Uzuvlarımızda, matımızda daha hafif oluruz.
Jalandhara Bandha (boğaz)
‘Jal’ boğaz anlamına gelir, ‘Jalan’ net anlamına gelir ve ‘dharan’ akış anlamına gelir. Bu nedenle Jalandhara, boyun bölgesinin sinirleri ve damarları boyunca enerji akışının kilitlenmesi olarak yorumlanabilir. Khecari mudra (dilinizin ucunu ağzınızın çatısına kıvırmak) ile etkileşime girdiğinde etkisi büyük ölçüde artar.
Jalandhara’yı bulmak için uzun omurga ile bağdaş pozisyonunda oturun. Avuç içleriniz dizlerinize bastırırken, burnunuzdan nefes alın ve çenenizi boynunuza doğru getirin. Dirseklerinizi düzeltin, çenenizi geri çekin ve kasları oraya yerleştirin, kasların sıkıldıklarını hissedin ve öyle kalın. Sanki çift çene varmış gibi bir görüntü ve his oluşacaktır. Jalandhara genellikle kendi başına gerçekleştirilmez; daha ziyade, solunum uygulamalarında diğer kilitlerle birlikte gerçekleştirilir. Boyundaki sinüsleri ve ana arterleri sıkıştırır, tiroidi dengelemek ve metabolizmayı düzenlemek için boğaz üzerinde baskı yapar. Ayrıca, sizi rahatlatır ve stresi azaltır.
Uddiyana Bandha (sahte nefes)
‘Uddiyana’ uçmak veya yükselmek anlamına gelir ve diyaframımızı bunun için kullanırız. Bunu yapabilmek için, ayaklarınızı omuz mesafesi açıklığında ayakta durmak, öne doğru düz bir sırtla eğilmek ve ellerimizi dizlerimizin üzerine yerleştirmek yardımcı olur. “Sahte” bir nefesle (yani, aslında hava almadan nefes alma eylemi), yukarı doğru bir hareket yapın ve karın duvarınızın ve organlarınızın sırtınıza ve sırtınıza doğru bir şekilde değmiş gibi hissetmesini sağlayın. bölgenin tamamen bel dahil küçüldüğünü farkedin. Kaburgalarınız karın kaslarınızın üzerinde ve önünde çıkıntı yapmalıdır. Bu pozisyonda olabildiğince uzun süre kalarak, daima burun nefesi alarak ve düzleşerek pozisyondan çıkıyoruz. Uddiyana Bandha, enerjiyi saf Mula bandha’dan çok daha fazla kuvvetle yukarı doğru hareket ettirir. Alt sırtın daha derin iç kasları için yumuşak bir masaj yaratır ve karın rahatsızlıkları için harika bir ilaç ve sindirim salgıları için muazzam bir uyarıcıdır.
Maha Bandha (nihai bandha)
Önce Mula bandha, sonra Jalandhara’yı uygularken, tamamen nefes verin ve etkinleştirin. Ardından, öne doğru eğilin ve Uddiyana’yı tutun. Tüm bunları yaptığınızda Maha bandha (nihai Bandha) yapmış olacaksınız. Serbest bırakmak için, ters sıra ile devam edin, önce Uddiyana, ikinci Jalandhara ve son olarak Mula bandha) yapın.
…namaste…