Mandala, evreni sembolize eden, genellikle dairesel olan geometrik bir tasarımdır. Mandala, merkez noktadan başlar ve temsili ögeler çerçevesinde, karmaşık, eş merkezli daireler ve diğer geometrik formların dizilimidir. Mandala, Hindu ve Budist ritüellerinde kutsal bir sembol olarak kullanılır. Yogada, mandala meditasyon sırasında dikkatin odaklanmasına yardımcı olan görsel bir araçtır. Mandala, Asya kültürlerinde manevi ve ritüel bir semboldür. İki farklı şekilde anlaşılabilir, dışsal olarak evrenin görsel bir temsili olarak veya içsel olarak meditasyon dahil olmak üzere birçok gelenekte kullanılan, kişiye rehber bir uygulamadır. Yoga pratiği sırasında tasarımlara odaklanmak zihni sakinleştirir, dış dünyayı kapatır ve çeşitli şekil ve renklerin önemini düşünerek kişinin meditasyon sırasında konsantre olmasına izin verir.
Mandala içindeki her geometrik figürün sembolik önemi vardır,
- Kare, kararlılık ve denge
- Yıldız, maneviyat ve özgürlük
- Çember, bütünlük, birlik
- Üçgen (yukarı doğru), evrensel yönelimler
- Üçgen (aşağı doğru), dünyevi istekler
Mandala içindeki her rengin anlamı vardır,
- Yeşil, doğa, büyüme ve umut
- Beyaz, saflık, birlik
- Mavi, koruma, huzur
- Kırmızı, ateş, tutku
- Sarı, güç, ışık, sevinç
Mandala Çeşitleri
Farklı kültürlerde bulunan, hem sanatsal hem de manevi olarak birçok amaç için kullanılan çeşitli mandalalar vardır. Aşağıda üç ana mandala türü ve bunların nasıl kullanıldığı verilmiştir.
Şifa Mandala
Şifa mandalaları, sezgiseldir ve meditasyon amacıyla yapılırlar. Bu iyileştirici mandalalar bilgelik sunmak, sakin hisler uyandırmak ve odaklanma ve konsantrasyonu sağlamak için tasarlanmıştır.
Kum Mandala
Çoğunlukla Budist rahipler tarafından kullanılan bu mandalalar, insan hayatının süreksizliğini temsil eden, renkli kumdan yapılmış çeşitli semboller kullanırlar.
Karmaşık dairesel desenleri içeren mandalalarda ortak semboller vardır. Geleneksel olarak, Buda’nın zihninin tasviri yapılır ve bu tasvir, en yaygın olarak bir tekerlek, ağaç, çiçek veya mücevher olarak soyut bir biçimde temsil edilir. Merkez, boyutlardan bağımsız olarak kabul edilen bir sembol olan bir noktadır. Başlangıç noktası, tefekkür başlangıcı ve ilahi olana bağlılık olarak yorumlanır. Oradan nokta, yaşamın döngüsel doğasını temsil eden dış çemberin çevrelediği, evreni sembolize eden çizgiler ve geometrik desenlerle çevrilidir. Mandala içindeki bazı yaygın semboller şunları içerir,
- Sekiz kollu tekerlek, Tekerleğin dairesel doğası mükemmel bir evrenin sanatsal bir temsili olarak çalışır. Sekiz konuşmacı, kurtuluş ve yeniden doğuşa yol açan uygulamaların bir özeti olan Sekiz Katlı Budizm Yolu’nu temsil ediyor.
- Bell, Ziller, bilgeliğin ve netliğin girmesine izin vermek için zihnin açıklığını ve boşalmasını temsil eder.
- Üçgen, Yukarı bakan üçgenler eylem ve enerjiyi temsil eder ve aşağı bakan üçgenler ise yaratıcılığı ve bilgi arayışını temsil ederler.
- Lotus çiçeği, Budizm’de kutsal bir sembol, nilüfer simetrisi dengeyi tasvir eder. Bir lotus sualtından ışığa ulaştığında, ruhsal uyanış ve aydınlanma için de bir insan ulaşır.
- Güneş, Modern mandala desenleri için popüler bir temel olan güneşler, genellikle yaşam ve enerjiyle ilgili anlamlar taşıyan evreni temsil etme eğilimindedir.
Mandalalar çeşitli dini gelenekler, meditasyon ve modern bağlamlarda çeşitli şekillerde kullanılır. Yogada, mandalalar eski idealleri temsil eder; dışsal etkileri engellemek için kutsal bir alanın göstergesidir. Çoğu zaman, mandalalar stüdyo çevresinde konumlandırılır ve hatta bazen meditasyon dönemlerinde çizilir. Mandala sanatı Yerli Amerikalılardan türetilen bir uygulama olan çemberleri, iyileştirici olarak kullanılır. Daireler genellikle bedenin, zihnin ve kalbin yapılandırılması ile ilişkilidir. Batı kültürlerinde ise popüler bir öğedir mandala, çoğu rüya yakalayıcıda bir mandala şeklini ve desenlerini kullanır.