Puraka “inhalasyon” anlamına gelen Sanskritçe bir kelimedir. Bu pratikte Kumbhaka (nefes tutma) ve rechaka düzgün ve sürekli olması gerekir. Prana’nın (yaşam gücü enerjisi) puraka sırasında geldiğini söyler Iyengar. Prana’ya yer açmak için, bireysel benliğimizin tamamen ortadan kalkması gerektiğine inanılmaktadır. Puraka ile üretilen enerji, uygulayıcının bilincini genişletir ve farkındalık yaratarak prananın serbestçe akabileceği daha fazla alan sağlar.
- Puraka uygulamak;
- vücudu uyarır,
- göğüs boşluğunu büyütür,
- akciğerleri hava ile doldurur,
- diyaframı aşağı doğru hareket ettirir,
Uygun bir puraka‘nın sonunda, akciğerler tamamen doldurulmalı ve genişletilmelidir, ancak yine de yavaş ve kontrollü bir hareket olmalıdır; puraka yapmak için harcanan zaman tekrarlar boyunca tutarlı kalmalıdır. Bir uygulayıcının tek bir puraka işlemi sırasında bir veya daha fazla kez duraklaması gerekirse, bu işleme kırık/kesik puraka denir.
Puraka-kumbhaka-rechaka döngüsüne hakim olmak sadece bir yogi için temel bir yoga becerisidir, meditasyon ve pranayama egzersizlerine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda uygulayıcının fiziksel uygulamaları sırasında asanalara teslim olmasına yardımcı olur ve pozların süresini nefesiyle ölçebilir.
…namaste…