“Çakra” kelimesi tam anlamıyla çıkrık anlamına gelir. Çakra; Mikrokozmosun makrokozmosla yedi temel titreşim seviyesi ile birbirine bağlanarak, yayma-alma sistem çarkında işleyen bir güçtür. Yoga bilimi çakraları; enerji, düşünce, hisler ve fiziksel bedenin merkez noktaları olduğunu savunur. Çakralar; insanların duygusal tepkileri, arzuları ya da isteksizlik, güven ya da korku düzeyleri ile fiziksel belirtiler ve etkiler yoluyla gerçekliği nasıl deneyimlediklerini belirler. Bir çakrada enerji engellendiğinde yada blokaj olduğunda, anksiyete, uyuşukluk veya zayıf sindirim gibi semptomlar ortaya çıkar. Bu durum fiziksel, zihinsel veya duygusal dengesizlikleri tetikler. Hatha yoga asana serisinde birçok fiziksel pozisyon enerjiyi serbest bırakmak ve dengesiz bir çakrayı uyarmak için uygulanır.
Her biri kendi odağı olan yedi büyük çakra vardır;
- Sahasrara, “Bin yapraklı” veya “taç” çakra saf bilinç durumunu temsil eder. Bu çakra başın tepesinde bulunur ve beyaz veya menekşe rengi onu temsil eder. Sahasrara içsel bilgelik ve fiziksel ölüm konularını içerir. Bu çakra sayesinde kişi sonsuzluğun bilincine sahip olur.
- Ajna: Alnın ortasında yer alır. Üstün zihinsel bilinci temsile der. Fiziksel seviyede hipofiz bezinin vebeyinciğin faaliyetini yönetir. “Komuta” veya “üçüncü göz çakrası” vücuttaki iki önemli enerjik akım arasındaki bir buluşma noktasıdır. Ajna menekşe, çivit mavisi veya koyu mavi renklere karşılık gelir, ancak geleneksel yoga uygulayıcıları bunu beyaz olarak tanımlar.
- Vishuddha, Boğaz bölgesinde yer alır. Kırmızı veya mavi renktedir. Bu çakra konuşma, işitme ve metabolizmanın evidir. Ses telleri, duyma sistemi, gırtlak, yemek borusu, salgı bezleri, tiroid, paratroid gibi sistemlerin faaliyetlerini kontrol eder.
- Anahata, Bedende kalp bölgesinde yer alır. Yeşil ve pembe renklerle ilgilidir. Anahata çakra; karmaşık duyguları, merhamet, hassasiyet, koşulsuz sevgi, denge, refah ve red gibi duyguları kontrol eder. Dolaşım, solunum ve bağışıklık sistemi faaliyetlerini yönetir.
- Manipura, Fiziksel bedende karın boşluğu, sinir ağlarının olduğu bölgede yer alır. Genişleyen bilinç ve güç arzusundan sorumludur. “göbek” çakrasını temsil eder. Duyu organı gözdür. Arzuları, egoyu, bireyselliği, genişlemeyi, kişisel kontrolü, pratik zekayı kontrol eder.
- Svadhishthana, Pelvik bölgede, üreme organlarının üst tarafında yer alır. Altı yapraklı lotus çiçeğini ve buradan gelen altı nadi (enerji) kanalını sembolize eder. Yetersizlik, değersizlik, endişe ve zihin karışıklığını kontrol eder. Suyun duyarlı enerjisiyle çalışır, duyusal organı dildir. Turuncu renkle temsil edilir.
- Muladhara, “Kök desteği” veya “kök çakrası” koksigeal bölgedeki omurganın tabanındadır. Dört yapraklı lotus çiçeğinden gelen dört nadi (enerji) kanalını temsil eder. Gıda, uyku, cinsiyet ve hayatta kalma ile ilgili doğal dürtülerimizin yanı sıra kaçınma ve korkunun kaynağıdırToprağın duyarlı enerjisiyle aktive olur. Duyu organı burundur. Karekteristik rengi ise kil kırmızısıdır.